Door en rond Opende zijn er verschillende wandelroutes, de bekendsten zijn 't Blôde Fuottenpaad, Het Witte Nonnenpad, Trimunt en Jiltdijksheide. In de directe omgeving zijn er nog meer wandelroutes. 

't Blôde Fuottenpaad 

De naam zegt genoeg, op blote voeten door de modder, het gras en het water. Onderweg zijn er obstakels waar je overheen kan klimmen, bijvoorbeeld boomstammen of met een touw over een sloot.

't Blôde Fuottenpaad heeft een lange route van 3,4 km een korte route van 1,6 km. Uitrusten onderweg kan op één van de bankjes of in een hangmat.

Er zijn twee startpunten, vanaf Parking 1, Peebos 1a, 9865 TG te Opende of vanaf Parking 2, Kaleweg, 9865 TC te Opende. 

Het Witte Nonnenpad

Het lijkenhuisje bij de Middeleeuwse Kerk van Marum is het begin-
en eindpunt van Het Witte Nonnenpad. De route van circa 15 km brengt u ook langs Trimunt en Jiltdijksheide.

Het liefdevolle verhaal van witte non Dolorosa is op initiatief van de Stichting Oude Groninger Kerken en in samenwerking met Staatsbosbeheer uitgewerkt tot een prachtige wandelroute.
Klik hier voor de route.

Trimunt

Door het bos van Trimunt lopen diverse wandelroutes. De bosroute (rood) is 2,5 km lang en kan ook worden gecombineerd met de paarse heide route, de route wordt dan 6 km lang. Er is ook een rolstoelroute (blauw) van 1,5 km lang.

Honden zijn welkom in het bos van Trimunt, wel aangelijnd, met uitzondering van het gearceerde deel, daar mogen ze zelfs loslopen. 

Jiltdijksheide

Op de Jiltdijksheide zijn meerdere wandelroutes. De ijstijden route (oranje) is 1,5 km lang. De heide route (paars) is 2,5 km lang. Deze route sluit aan op de wandelroute Trimunt, aangegeven met gele paaltjes. In totaal is deze route 6 km lang.

Pettenpad

Wandeling over het Pettenpad in het Westerkwartier. In dit gebied grensden ooit land en zee aan elkaar, het is hierdoor een afwisselend landschap geworden, met poelen en petgaten, boomwallen en open weilanden. 

De route is 2,3 kilometer, het beginpunt is bij Theetuin Blotevoetenhof. Klik hier om naar de startlocatie te gaan.

Voor kinderen zijn er digitale dierkaarten verstopt in de buurt van deze wandelroute. Lees meer over de Perfect Earth Animals-app.

Melle's Pad

Wandelroute Melle's Pad draagt de naam van Melle Visser. Melle en z'n vrouw Lamke hadden achterin Peebos (bos van Pebe) een keuterbedrijfje - een paar koetjes en wat aardappelen op een paar hectare. 

De start van het pad is bij de Doezumertocht. Je loopt langs de restanten van een appelboomgaard naar achteren, richting de Lauwers. De paden worden ook wel laarzenpaden genoemd, het is soppen geblazen. Over de sloten zijn bruggen geplaatst en er is een bankje geplaatst om uit te rusten. Het grasland glimt vet van het vocht, maar wacht maar tot het weer voorjaar wordt - dan is het één bloementapijt.

De route is 3 kilometer. Klik hier om naar het startpunt te gaan.

Westerkwartierpluspad

De langste wandelroute die door Opende gaat is het Westerkwartierpluspad. Een prachtige route met start en finish in Grijpskerk. Het Westerkwartierpluspad verbindt een groot aantal bestaande lokale wandelroutes. De route is 165 kilometer lang, u kunt de route met de 9 dagtrajecten hier downloanden. De PDF met de routewijzigingen kunt u hier downloaden.

Het pad voert u langs de parels van het Westerkwartier. Een afwisselend landschap met vele gezichten. De ene dag loopt u in weids polderlandschap, de volgende in het besloten coulisselandschap.

Een groot gedeelte van de route mag uw hond aangelijnd mee.

 

Curringhepad Kornhorn

Het “Curringhepad” voert u door een markant en representatief gedeelte van het Zuidelijk Westerkwartier met als start en eindpunt het dorp Kornhorn. Met zijn dobben, petgaten en houtsingels, die langgerekte smalle percelen omzomen, wandelt u in een prachtig besloten landschap. Er zijn twee routes, die elkaar voor een klein gedeelte overlappen. Route I voert over de Storteboomsreed richting de Hooikiep en vervolgens over de Leidijk naar de Snipspoel (ca. 4 km). Route II voert eveneens richting de Hooikiep, maar daarna over de Leidijk via De Snipperij naar de Polmalaan (ca. 4 km). Klik hier voor de routes.

Marumerlage

Wandelroute Marumerlage loodst je langs de mooiste plekken van een opnieuw aangelegd beekdal. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. In de winter staat het gebied onder water en in de zomer komt het voor een groot deel droog te liggen. De route van 1,5 kilomter loopt ook langs een vogelkijkhut. 

Je vindt het startpunt bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Je komt daar via de inrit rechts naast het bedrijf aan Transportweg 22 te Marum.