Bedrijven

Bedrijven

Verenigingen

Verenigingen

Kerken

Kerken

Stichtingen

Stichtingen

Scholen

Scholen

Over Opende

Opende is een dorp in de Gemeente Westerkwartier, het is het meest westelijk gelegen dorp van de Provincie Groningen. Het is een van de weinige dorpen in de Provincie Groningen waar ook Fries gesproken wordt.

Het dorp heeft een rijk verenigingsleven en diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, een theater, een Multi functioneel centrum, een peuterspeelzaal, een basisschool en diverse sportverenigingen. Op recreatief gebied ontwikkelt Opende zich voortvarend. Het dorp ligt nabij diverse natuurgebieden, zoals: Jilt Dijksheide, Trimunt, Haarsterbos, Curringheveld en de Doezumermieden. In het laatstgenoemde natuurgebied ligt ook het ‘Blote Voetenpad’.

In 2022 heeft Opende circa 2.900 inwoners. Vroeger was het een arm dorp met een aantal afgelegen boerderijtjes. Na 1800 nam de bevolking toe. De naam Opende is een verwijzing naar de ligging: op (= aan) het einde van de weg van Grootegast naar Friesland. Op oude kaarten ziet men de naam ook wel gespeld met een trema op de e om te voorkomen dat het zou worden uitgesproken als de verleden tijd van openen. De grenzen van het dorp worden voor een deel gevormd door natuurlijke
grenzen (bron Historische Kring Opende). Het dorp Opende ligt op de rand van een zandplateau en het landschap kenmerkt zich door houtsingels, restanten van heidevelden en bos. De nieuwste ontdekking is dat er in Opende zelfs een pingoruïne is.

De woningbouw van Opende laat zich aanmerken als lintbebouwing met aan de zuidkant van de Provincialeweg een aantal woonwijken gebouwd tussen 1960 tot en met heden. In Opende staan vijf monumenten, de Hervormde Kerk van Opende staat ook op de monumentenlijst, de kerk werd gebouwd in 1748. Tevens staan er meerdere oorlogsmonumenten in en rond Opende.