Nieuwe Kinderfietsroute Gemeente Westerkwartier

Op 12 juli 2022 heeft wethouder Elly Pastoor, in samenwerking met de kinderen van BSO het Zonnetje, een nieuwe kinderfietsroute in Marum geopend. Deze kinderfietsroute is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. En is bedoeld om kinderen, samen met (groot)ouders en verzorgers, op een leuke en speelse manier te stimuleren om meer te gaan fietsen en de omgeving te leren kennen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en zit boordevol spannende opdrachten.

De nieuwe kinderfietsroute loopt langs Marum, de Wilp, Jonkervaart, Nuis en Niebert. De route is aangegeven met en verbonden door fietsknooppunten. Je kunt hierdoor de route bij ieder willekeurig knooppunt starten. Naast dat het belangrijk is dat kinderen in beweging zijn leren ze ook hun omgeving beter kennen. Bij de route in het Westerkwartier komt je onder andere langs het Steenhuis waar vroeger rijke mensen hun toevlucht zochten en langs de Coendersborg. En wist je dat de route deels over een van de oudste paden van Groningen loopt? 

Game
Het spel van Kinderfietsroutes bestaat uit het onderweg uitvoeren van opdrachten waarmee de kinderen twee verschillende game-levels kunnen behalen. Door het uitvoeren van de opdrachten verdienen de kinderen letters. Alle verzamelde letters vormen samen een code, die zij kunnen invullen op de website van Kinderfietsroutes. Als de code is ingevuld, wordt het volgende level ontgrendeld. Zo kunnen de kinderen dezelfde route vaker fietsen en op een verschillende manieren beleven.   
SamenwerkingKinderfietsroutes is ontwikkeld door de provincie Groningen, gemeente Westerkwartier, Sociaal werk de Schans en het Huis voor de Sport Groningen. Deze kinderfietsroute in gemeente Westerkwartier is een van de acht kinderfietsroutes in de provincie Groningen. Kinderfietsroutes sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en zo wordt fietsen nog leuker. Dit initiatief stimuleert fietsen vanaf jonge leeftijd, omdat kinderen dan buiten actief zijn en zo een gezonde leefstijl ontwikkelen. Fietsen is goed voor het uithoudingsvermogen en om ervaring op te doen in het verkeer.
Meer informatieEen kinderfietsroute wordt gemarkeerd met herkenbare routebordjes langs de weg en heeft een interactieve website. De route en de opdrachten zijn te vinden op www.kinderfietsroute.nl. De boekjes komen ook te liggen bij Horeca Centrum de Heerlijkheid in Marum en bij het toeristisch informatiepunt bij infocentrum Nienoord in Leek.