Gemeente Westerkwartier sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Westerkwartier sluit zich per 1 maart 2023 aan bij Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Ard van der Tuuk zal hiervoor een samenwerkingsovereenkomst tekenen. De verwachting is dat door deze samenwerking (meer) relevante signalen ontvangen worden over criminaliteit en fraude in het Westerkwartier.

Samen ondermijning aanpakken
De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de aanpak van criminaliteit en misstanden. Denk hierbij ook aan ondermijnende criminaliteit waarbij criminelen legale bedrijven en diensten gebruiken voor hun illegale activiteiten. Burgemeester Ard van der Tuuk: “Het is belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners in het Westerkwartier hard nodig.”

Melders zijn niet te herleiden
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, (bijstands)fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. De gegevens van de melder worden niet opgeslagen en dus niet bewaard. Inwoners die een melding doen zijn daardoor niet te herleiden.

Niet iedereen durft naar de politie te stappen
Volgens Meld Misdaad Anoniem is het altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. “Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat men de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft,” aldus Meld Misdaad Anoniem.

Bereikbaarheid
Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.