Energiebus helpt inwoners om energie te besparen

Sinds enige tijd rijdt de energiebus door de gemeente Westerkwartier. De bus helpt inwoners om kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Dit is een initiatief van de gemeente Westerkwartier, woningcorporatie Wold & Waard en het Alfa-college.  

Wethouder Bé Schollema over de energiebus 

“Met de energiebus maken we de drempel voor inwoners om energie te besparen zo laag mogelijk. We bieden de maatregelen gratis aan en voeren ze ook direct uit. Dat scheelt onze inwoners, want ook met kleine maatregelen kun je al veel doen om het energieverbruik te verlagen en het comfort te verhogen.”  

Samen kijken welke maatregelen het best werken 

De klussers van de energiebus kijken vervolgens samen met de inwoner welke maatregelen het meeste resultaat hebben. Het gaat hierbij om maatregelen zoals tochtstrippen, leidingisolatie, radiatorfolie of ledlampen. De maatregelen worden direct uitgevoerd.  

Samenwerking met het Alfa-college en Wold & Waard 

Op de energiebus zijn twee studenten van het Alfa-college actief: Samuel (19) en Sultan (20). Ze worden begeleid door Martijn en Bert, die via Wold & Waard als leermeester voor de studenten actief zijn. Samuel en Sultan wonen sinds vijf jaar in Nederland en volgen bij het Alfa-college een eenjarige opleiding. Ze willen de Nederlandse taal beter leren en doorstromen naar een vervolgopleiding.  

Janneke Klijn, bestuurder bij Wold & Waard zegt hierover: “Als Wold & Waard dragen we graag bij aan dit initiatief. We geven hiermee studenten zoals Samuel en Sultan de mogelijkheid om werkervaring op te doen en hun Nederlands te verbeteren, zodat dit hen in de toekomst verder helpt. Daarbij komt dat zij ons echt helpen om iets extra's te doen voor onze huurders.” 

De energiebus rijdt door het Westerkwartier 

Samuel en Sultan rijden in ieder geval iedere donderdag en vrijdag  tot aan de zomervakantie in de bus door de gemeente Westerkwartier. Daarna krijgt Energiebus andere klussers. Voordat de bus door een straat rijdt, krijgen inwoners een aankondiging in de brievenbus.