De Week van de Jonge Mantelzorger -  Niet te missen 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier en alle medewerker van Sociaal Werk De Schans dragen in de week van de Jonge Mantelzorger een button om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Het idee hierachter is dat door het dragen van de button de gesprekken over jonge mantelzorgers vanzelf op gang komen. Scholen in het Westerkwartier worden in deze week benaderd door sociaal werkers van Sociaal Werk De Schans om voorlichting te organiseren over Jonge Mantelzorgers.  

Wethouder Bert Nederveen: “Ik heb erg veel bewondering voor jonge mantelzorgers. Er komt veel op hen af waar veel leeftijdsgenoten of zelfs volwassenen geen idee van hebben. Terecht dat ze deze week extra in het zonnetje worden gezet.” 

Week van de Jonge Mantelzorger 1 tot en met 7 juni 2023
Bijna een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. 

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal, maar het kan ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of zorgen voor zichzelf missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder een zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is van 1 tot en met 7 juni 2023 de Nationale Week van de Jonge Mantelzorger. In het Westerkwartier organiseert Sociaal Werk de Schans activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers. De FUNdag speciaal voor jonge mantelzorgers vindt dit jaar plaats in de herfstvakantie. 

Campagne Niet te missenDeze jongeren zien zichzelf vaak niet als jonge mantelzorgers. Toch ervaren ze wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Ook dit jaar sluiten de gemeente en Sociaal Werk de Schans zich aan bij de landelijke campagne Niet te missen. De campagne laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de invloed van mantelzorg is in het leven van jongeren. Het doel van de campagne is meer bewustwording, herkenning en erkenning. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vinden in het hele land verschillende activiteiten plaats.  

Kijk voor meer informatie op MIP westerkwartier/ jongemantelzorgers