Monument bij de Hervormde Kerk te Opende

Hier is een erehof opgericht met de graven van zeven vliegeniers. Eén van hen kwam uit het Verenigd Koninkrijk en de anderen uit Australië. Zij sneuvelden op 15 februari 1944. Bij dit monument wordt jaarlijks de dodenherdenking gehouden.

Tekst op het monument:

TER NAGEDACHTENIS
AAN DEZE ZEVEN HELDEN, DIE MET HUN VLIEGTUIG
NEERSTORTTEN IN OPENDE OP 15 FEBR. 1944
DE INWONERS VAN OPENDE

Sky Queen

Tevens is er een monument ter nagedachtenis aan de bemanning van B 17 F
"Sky Queen". Dit toestel is op 28 juli 1943 neergestort.

Monument Trimunt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tijdens de april-meistaking in 1943 zestien bewoners van de nabijgelegen Haarsterweg op Trimunt standrechtelijk doodgeschoten. Daaronder een jongen van 13 jaar. Ter nagedachtenis aan hen is er een monument, omringd door 16 eiken opgericht op de plek waar de executies plaats hebben gevonden, waar ze nog elk jaar op 4 mei herdacht worden.

De namen van de slachtoffers zijn: Berend Assies, Geert Jan Diertens, Jan Doornbosch, Karst Doornbosch, Johannes Glas, Albert Hartholt, Andries Hartholt, Dirk Hartholt, Hendrik Hartholt, Eeuwe de Jong, Friedrich Ludwich van de Riet, Gerrit van der Vaart, Sibbele de Wal, Jelle van der Wier, Steven van der Wier en Uitze van der Wier.

Monument Trambaan

Het monument aan de voormalige trambaan in Opende - Marum is opgericht ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die hier op 8 december 1944 door de bezetter werden gefusilleerd, omdat het verzet een aanslag op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij had gepleegd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

A. v.d. Grijspaarde, J. Hempenius, H. ter Horst, J.G. Jentzema en R.G. Torenbeek.