icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Opende

Informatie

Opende is een dorp in de Gemeente Westerkwartier dat ligt in het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven en diverse voorzieningen als supermarkt, MFC, een theater, scholen en sportaccommodaties. Ook op recreatief gebied ontwikkelt Opende zich voortvarend. Het dorp ligt dan ook nabij de natuurgebieden Jilt Dijksheide, Haarsterbos, Curringheveld en de Doezumermieden. In dit laatste natuurgebied ligt ook het “blote voetenpad”. 

Opende ligt op ongeveer vijfentwintig kilometer afstand van de stad Groningen, tegen de grens met Friesland, en nabij de rijksweg Groningen-Drachten (A7).

Opende is nu een dorp met circa 2850 inwoners maar was vroeger een arm dorp met een aantal afgelegen boerderijtjes. Na 1800 nam de bevolking toe. De naam Opende is een verwijzing naar de ligging: op (= aan) het einde van de weg van Grootegast naar Friesland. De grenzen van het dorp worden voor een deel gevormd door natuurlijke grenzen (sloten). (bron hko). Het dorp Opende ligt op de rand van een zandplateau en het landschap kenmerkt zich door houtsingels, restanten van heidevelden en bos. 

De woningbouw van Opende laat zich aanmerken als lintbebouwing met aan de zuidkant van de Provincialeweg een aantal woonwijken gebouwd tussen 1960 tot en met heden.